Mężczyzna ma problem z zespołem pieczenie jemy ustnej

Zespół pieczenia jamy ustnej: jak się objawia i jak się go leczy?

Zespół pieczenia jamy ustnej to przewlekła dolegliwość objawiająca się występowaniem kłującego, parzącego i piekącego uczucia w obrębie języka oraz błon śluzowych jamy ustnej. Mogą mu towarzyszyć zaburzenia smaku oraz uczucie suchości w ustach. Zespół pieczenia jamy ustnej może stanowić spory problem diagnostyczny i leczniczy, bo nadal jest mało znanym schorzeniem.

Z tekstu dowiesz się:

  • jakie są przyczyny zespołu pieczenia jamy ustnej,
  • jak może się objawiać stomatodynia,
  • w jaki sposób diagnozuje się i leczy tę dolegliwość.

Zespół pieczenia jamy ustnej (BMS – burning mouth syndrome) – znany również jako zespół piekących ust, zespół piekącego języka, glossodynia, stomatodynia lub dyzestezja jamy ustnej – to przewlekły zespół bólowy cechujący się występowaniem uczuć kłucia, pieczenia i parzenia w obrębie błon śluzowych jamy ustnej oraz języka. Prowadzone dotąd obserwacje każą przypuszczać, że zespół pieczenia jamy ustnej częściej występuje u kobiet, zwłaszcza po menopauzie.

Zespół pieczenia jamy ustnej – przyczyny

Przyczyny występowania zespołu pieczenia jamy ustnej nie zostały jak dotąd jednoznacznie wyjaśnione. Istnieją co prawda teorie, wedle których chorobę próbuje się wyjaśniać np. czynnikami genetycznymi (pierwotny zespół pieczenia jamy ustnej) albo zewnętrznymi (wtórny zespół pieczenia jamy ustnej), ale nie można jednoznacznie potwierdzić, że są one prawidłowe.

Przypuszcza się, że do rozwoju choroby mogą się przyczyniać:

  • zaburzenia percepcji na różnych szczeblach obwodowego i centralnego przekaźnictwa nerwowego,
  • zaburzenia percepcji termicznej w obrębie jamy ustnej i języka (obniżone czucie bodźców cieplnych, obniżona tolerancja bólowa przy stymulacji cieplnej),
  • nieprawidłowości w obrębie włókien nerwowych błon śluzowych jamy ustnej,
  • zaburzenia w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego,
  • stosowanie leków mających wpływ na przekaźnictwo nerwowe.

Nie jest wykluczone, że zespół pieczenia jamy ustnej może być również powiązany z zaburzeniami psychicznymi. Bardzo często występuje on u osób ze zdiagnozowanymi depresją, zaburzeniami lękowymi, zaburzeniami schizotypowymi oraz obsesyjno-kompulsywnymi.

Zespół pieczenia jamy ustnej – objawy

Zespół pieczenia jamy ustnej cechuje się występowaniem:

  • przewlekłego bólu, pieczenia, kłucia błon śluzowych jamy ustnej i języka niezwiązanych z obecnością różnego rodzaju patologii błon śluzowych,
  • uczucia suchości w jamie ustnej (kserostomia),
  • zaburzeń smaku (dysgeuzja).

Najczęściej dolegliwości są odczuwalne na końcu języka, w obrębie warg (zazwyczaj wargi dolnej) oraz podniebienia. Mogą się one nasilać w sytuacjach stresu, zmęczenia i podczas mówienia, a łagodnieć podczas jedzenia, żucia gumy oraz w trakcie snu.

Jeśli chodzi o zaburzenia smaku, to miewają one różną postać – począwszy od odczuwania przewlekłego posmaku metalicznego lub gorzkiego, aż po zwiększone/zmniejszone odczuwanie smaków słonego i słodkiego.

Zespół pieczenia jamy ustnej – diagnostyka i leczenie

Zespół pieczenia jamy ustnej przysparza lekarzom różnych specjalności wielu problemów diagnostycznych. Pacjenci zgłaszają się do stomatologów, przypuszczając, że dolegliwości mogą być przyczyną mechanicznego podrażnienia błon śluzowych jamy ustnej przez niedopasowane protezy, czasami trafiają także do gastrologów z podejrzeniem refluksu żołądkowo-przełykowego. Diagnostyka obejmuje przede wszystkim dokładne badania stomatologiczne, analizy mikrobiologiczne i mikologiczne, czasami również badania laboratoryjne krwi (w celu wykluczenia niedoborów pokarmowych) oraz testy alergiczne.

Leczenie zespołu pieczenia jamy ustnej ma wyłącznie charakter objawowy. Mimo wszelkich niedogodności konieczna jest prawidłowa higiena stomatologiczna, która pozwala zapobiegać próchnicy i chorobom dziąseł. Zastosowanie znajdują działające miejscowo płukanki, żele i kremy o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym oraz osłonowym wobec błon śluzowych. Mogą one zawierać np. lidokainę, benzydaminę, laktoperoksydazę oraz ukralfat.

Źródła:

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lSxsGj-1ZGAJ:https://journals.viamedica.pl/gastroenterologia_kliniczna/article/download/55073/41955+&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-b-d

https://www.magazyn-stomatologiczny.pl/a51/Zespol-pieczenia-jamy-ustnej.html/m101

https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/lista/72474,zespol-pieczenia-jamy-ustnej-bms

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.