Ostra papryczka chilly

Ostre jedzenie a cera, czyli o tym, kto powinien uważać na pikantne potrawy

Powszechnie mówi się, że ostre jedzenie jest przyczyną powstawania zmian trądzikowych. Jednak sam trądzik to choroba skóry, którą najczęściej leczy się antybiotykami.

Jaki więc wpływ ma na nią jedzenie?

Wiele osób zapomina, że skóra to największy organ jaki mamy w ciele. Tak samo jak jedząc tłuste rzeczy, możemy nabawić się miażdżycy, tak przez jedzenie np. ostrych potraw możemy zaostrzyć stan zapalny już istniejący na skórze. Dlatego, jeśli chcemy, aby nasza cera była zawsze zdrowa i ładna, warto wyeliminować niektóre składniki i zastąpić je bardziej zdrowymi.

Jak ostre jedzenie wpływa na cerę?

Można się zastanawiać czy ostre jedzenia a cera i jej stan naprawdę mają ze sobą coś wspólnego. A przede wszystkim jak to się dzieje, że popularne ostre potrawy mogą u niektórych osób wywoływać problemy skórne, a u innych, które też mają trądzik już nie.

Przede wszystkim warto wiedzieć, że „ostrość” wyczuwalna w potrawach to kapsaicyna, czyli substancja chemiczna działająca na receptory bólu. Podczas jedzenia czujemy pieczenie i ból, ale nie powoduje ona uszkodzeń. Natomiast taki ból daje sygnał do mózgu, że coś się dzieje, a ten zwiększa wydzielanie hormonów kory nadnerczy. Z kolei hormony mogą powodować uwolnienie się do krwi glikogenu, który z kolei może powodować zmiany skórne. Podczas tej całej reakcji wydzielane są też hormony o nazwie kortykosteroidy, które obniżają odporność organizmu. A choroby skóry przez to, że organizm jest w gorszym stanie również stają się bardziej przykre. Mamy tu też związek kortykosteroidów ze zwiększeniem się poziomu insuliny we krwi, a przez podwyższenie się poziomu glukozy również to może rzutować negatywnie na cerę.

Kto powinien unikać ostrego jedzenia?

W zasadzie dla każdej osoby ostre jedzenie spożywane codziennie nie jest zdrowe. Jednak w kontekście ostre jedzenie a cera przede wszystkim widać, że osoby, które mają choroby autoimmunologiczne nie powinny go spożywać, ponieważ duża ich ilość będzie osłabiać ciało. A to może nasilić problemy skórne.

Do autoimmunologicznych chorób skórnych można zaliczyć:

  • atopowe zapalenie skóry,
  • bielactwo,
  • łuszczyca,
  • łysienie plackowate,
  • pęcherzyca.

Warto też zwrócić uwagę na chorobę Hashimoto, choć tutaj głównym celem ataku układu autoimmunologicznego jest tarczyca, to przy tym schorzeniu mogą pojawiać się też problemy skórne. Oczywiście także osoby, które nie mają tego typu chorób, a borykają się z trądzikiem powinny odstawić ostre jedzenie. Nie można zapomnieć również o chorobach układu trawienia, w tym jelit. Sporo osób nie jest świadoma tego, że jelita działają jak drugi mózg w ciele. Jeśli będziemy je nadwyrężać, nie będą działać poprawnie, a to może prowadzić do osłabienia odporności i problemów skórnych.

Jak zmienić dietę bezboleśnie?

Sushi z sosem z wasabi
Źródło: Pixabay.com

Jeśli już wiemy, że ostre jedzenia a cera ma u nas związek, to niestety czas zmienić dietę. Usunięcie z jadłospisu ulubionych potraw może być dosłownie bolesne. Gdy bardzo lubimy ostre potrawy i jemy je regularnie, a od razu wyrzucimy wszystkie z menu nasz organizm może „zwariować”. Nie wolno od razu pozbywać się składników, które regularnie dostarczaliśmy do organizmu przez lata. Lepszą metodą jest stopniowa zmiana diety.

Przykładowo, jeśli używaliśmy ostrego sosu codziennie do każdej potrawy, najpierw zredukujmy jego ilość do używania go co dwa dni. Potem co trzeci dzień, kolejno dwa razy na tydzień, aż dojdziemy do jednego dnia w tygodniu. Każdy etap zmian powinien trwać chociaż tydzień, aby organizm mógł się stopniowo do tego przyzwyczaić.

Zmiany w diecie nie oznaczają też, że już nigdy nie będziemy mogli zjeść nic ostrego. Oczywiście można, ale z umiarem i bardzo rzadko. Jeżeli chcemy mieć ładną cerę potrzebne są wyrzeczenia.

Co jeść dla ładnej cery?

Jest wiele produktów, które warto spożywać. Przede wszystkim dieta powinna być bogata w antyoksydanty, które można znaleźć w czerwonym winie, zielonej herbacie, kawie, czosnku, jagodach acai czy orzechach ziemnych. Potrzebne są też krzem i cynk, które zapobiegają zmarszczkom i wiotczeniu skóry. Te elementy znajdziemy w bananach, kaszy gryczanej, owocach morza, rybach, orzechach i w mięsie. Ważna są też witaminy A, B i C, które sprawiają, że skóra jest elastyczna i w lepszej kondycji.

Artykuł napisała:
Natasza Miszczuk. Ekonomista z wykształcenia,
copywriter z zamiłowania.
Influencer urodowy z wiedzą na każdy temat.

Źródło:

 

One thought on “Ostre jedzenie a cera, czyli o tym, kto powinien uważać na pikantne potrawy”

  1. Uwielbiaam ostre sosy i potrawy, ale niestety… zawsze mnie po nich syfi :/ Może znacie jakieś zamienniki, które podkręcą ostrość potrawy, ale nie wpłyną na cerę? 🙂 Jak tak do dawać 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.