Owoc morwy

Owoce morwy – jakie właściwości odżywcze posiadają i dlaczego warto po nie sięgać?

Morwa to roślina bogata w wiele składników odżywczych, które potrzebne są organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Często zaliczana jest do tak zwanych superfoods i w ostatnich czasach coraz częściej staje się elementem różnego rodzaju zdrowych mieszanek i posiłków. Podpowiadamy, dlaczego warto włączyć morwę do swojego jadłospisu.

Owoce morwy – charakterystyka rośliny

Morwa to określenie jednego z dużych krzewów liściastych z rodziny morwowatych. Jest to niezwykle rozpowszechniona na świecie roślina, która występuje zarówno w regionach subtropikalnych, jak i tych o umiarkowanym klimacie. Najczęściej spotykana jest w Azji, jednak powszechnie możemy natknąć się na nią także w Ameryce Północnej i Europie – w także w wielu regionach Polski.

Owoce morwy – dobroczynne właściwości

Różne gatunki morwy, w tym przede wszystkim morwa białą, słyną z wielu właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Wykorzystywana była już w starożytnej medycynie chińskiej – między innymi do obniżania ciśnienia. Dzisiaj wiadomo, że roślina ta charakteryzuje się doskonałymi możliwościami antyoksydacyjnymi, dzięki którym zapobiega wzrostowi tak zwanego złego cholesterolu we krwi. Tym samy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca.

Jedną z najważniejszych cech morwy jest zawartość związku DNJ, który wpływa na zmniejszenie szybkości rozkładania się skrobi na cukry proste co ma bezpośrednie przełożenie na unikanie poposiłkowej hiperglikemii. Liście morwy są bogate w związki z grupy flawonoidów, które słynną z działania antybakteryjnego oraz alkaloidy, które działają przeciwwirusowo.

Coraz większym zainteresowaniem morwa cieszy się wśród osób, które planują zgubić dodatkowe kilogramy. Badania wykazują, że pomaga ona osobom cierpiącym na dietozależną otyłość, dlatego bardzo często wykorzystywana jest w różnorakich suplementach diety na odchudzanie.

Warto także wspomnieć, że ekstrakt z morwy blokuje powstawanie białka b-amyloidu1-42, które zdaniem wielu naukowców odpowiedzialne jest za powstawanie mechanizmu choroby Alzheimera. 

Owoce morwy – kto powinien je spożywać?

Morwa biała
Źródło: Pixabay.com

Dobroczynne działanie morwy od stuleci wykorzystywane jest w medycynie naturalnej wszystkich kontynentów. Jej doskonały wpływ na nasz organizm został udowodniony przez naukowców,  a morwa zaliczana jest do szalenie modnych w ostatnim czasie superfoods. Wiele osób zastanawia się w czyim jadłospisie powinna ona zająć szczególne miejsce. Z dobrodziejstwa morwy powinni skorzystać przede wszystkim:

  • Diabetycy,
  • osoby odchudzające się,
  • cierpiące na obniżoną odporność,
  • zagrożone chorobami układu krwionośnego.

Morwa to niezwykła roślina, która zawiera mnóstwo prozdrowotnych wartości odżywczych. Warto stosować ją zarówno w momencie spadku odporności, jak i na co dzień w różnych formach. Włączenie morwy na stałe do swojego jadłospisu może znacznie wpłynąć na ogólną kondycję naszego organizmu.

Warto pamiętać, że podczas ciąży i karmienia piersią spożycie wszelkich suplementów z morwą białą powinno być skonsultowane z lekarzem. 

Owoce morwy – jak włączyć je do swojej diety?

Wiele osób z pewnością zastanawia się, w jakiej formie najlepiej spożywać morwę. Dobra wiadomość jest taka, że jest to roślina jadalna w całości. Największą popularnością cieszą się oczywiście jej owoce, jednak możemy spożywać także liście, a nawet korę tego krzewu.

Sezon na owoce morwy pojawia się pod koniec lipca. Ze świeżych owoców warto tworzyć różnego rodzaju przetwory – świetnie sprawdzą się one zarówno w formie soków, jak i dżemów czy nalewek. Suszone owoce są elementem chętnie dodawanym do owsianek czy muesli. Ich delikatny, słodkawy smak jest doskonałym urozmaiceniem zdrowego śniadania. Każdy z nas może mieć drzewko morwy w swoim ogrodzie, ciesząc się świeżym smakiem tych owoców. Sadzonki zamówić można w ogrodniczym sklepie internetowym lub stacjonarnym.

Na rynku znajdują się także suplementy z ekstraktem z morwy. Są one dostępne w różnych formach – zarówno tabletek musujących, jak i kapsułek, dlatego każdy z pewnością znajdzie formę dokładnie wpisującą się w jego potrzeby.

Artykuł napisała:
Magdalena Polena – copywriterka, dziennikarka, freelancerka.
Na co dzień kolekcjonuje niepotrzebne fakty i wychowuje dwa koty.

Źródło:

  • http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=121220.

 

 

One thought on “Owoce morwy – jakie właściwości odżywcze posiadają i dlaczego warto po nie sięgać?”

  1. Warto robić przetwory z owoców morwy, które zawierające dużo żelaza i działają krwiotwórczo 🙂 Owoce morwy mogą jeść cukrzycy i osoby o skłonności do otyłości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.