USOS UWM broker innowacji w przemyśle spożywczym

USOS UWM – przedmioty kierunku Broker innowacji w przemyśle spożywczym

Jedną z dziedzin uniwersyteckich, która w ostatnich dziesięciu latach uległa radykalnym przemianom w nauczaniu, jest nauka o żywności. Jeszcze do niedawna biotechnologia wydawała się szczytem innowacji otwierającym horyzonty. Dzisiaj nauczanie uniwersyteckie USOS UWM oferuje, obok biologii i biotechnologii, niezależne katedry poświęcone badaniu żywności i oferujące zupełnie nowe wyzwania rynkowi pracy.

USOS UWM Olsztyn

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie został założony w 1999r. Nie powstał z niczego, podobnie jak w wielu innych ośrodkach połączono, w tym przypadku 3 szkoły wyższe funkcjonujące tam od lat:

  • Akademię Rolniczo-Techniczną,
  • Wyższą Szkołę Pedagogiczną,
  • Warmiński Instytut Teologiczny.

Siłą rzeczy, dotychczasowe kierunki nauczania w tychże uczelniach, zdeterminowały profil nowego uniwersytetu. Początkowo powstało 12 wydziałów przy 32 kierunkach nauczania. Od początku uczelnia zdobyła sobie prawo do habilitowania w 6 dyscyplinach oraz do mianowania doktorantów w 13 dyscyplinach. Już tylko na podstawie tego faktu widać jak wysoki poziom musiała reprezentować kadra naukowa uczelni.

Nasza obecność w strukturach europejskich dodała uniwersytetowi nowych bodźców, a przede wszystkim środków na rozwój. Dzisiaj uczelnia rekrutuje studentów na 17 wydziałów, przy czym 14 z nich posiada pełne prawa akademickie, czyli może nadawać stopnie naukowe doktora habilitowanego w 16 dyscyplinach naukowych. Stopnie doktora uczelnia nadaje na 16 wydziałach i w 24 dyscyplinach. Na uczelni może kształcić się 20 tys. studentów.

Broker innowacji w przemyśle spożywczym USOS UWM

Kierunek studiów określany jako: Broker innowacji w przemyśle spożywczym, powstał na zapotrzebowanie błyskawicznie rozwijającego się rynku spożywczego. Już od dłuższego czasu sygnalizował on potrzebę kształcenia specjalistów przygotowanych do wdrażania nowych technologii. Absolwent tego kierunku uzyskuje kompetencje inżynierskie.

Ten interdyscyplinarny kierunek odwołuje się do wiedzy z:

  • Ekonomii,
  • Prawa,
  • Technologii,
  • systemów produkcyjnych,
  • efektywnego zarządzania przedsiębiorstwem.

Gdzie może pracować Broker innowacji w przemyśle spożywczym?

Dla studenta tego niezwykle praktycznego kierunku, najważniejszym kryterium jego oceny jest chłonność rynku pracy. Wykształcony broker znajdzie zatrudnienie w centrach oraz ośrodkach parających się transferem innowacji technologicznych do przemysłu spożywczego. Praca badawcza czeka na absolwentów w przedsiębiorstwach wdrażających najnowsze technologie. Miejsca pracy tworzą się również w placówkach wydających różnego rodzaju certyfikaty dla produktów spożywczych czy pełnych zakładów przemysłowych. Broker innowacji w przemyśle spożywczym buduje swoje kompetencje w:

  • technologii i technikach produkcji artykułów rolno – spożywczych,
  • obszarze prawa,
  • ekonomii,
  • zarządzania procesami produkcyjnymi i eksploatacyjnymi,
  • zarządzania bezpieczeństwem produkcji,
  • zarządzania przedsiębiorstwem,
  • ochronie wartości intelektualnej.
Kobieta ze słonecznikami USOS UWM
Źródło: Pixabay.com

USOS UWM – przedmioty kierunku Broker innowacji w przemyśle spożywczym

Student kierunku Broker innowacji w przemyśle spożywczym zdobywa wiedzę uczestnicząc w wykładach, ćwiczeniach i laboratoriach. Zajęcia poszerzają wiedzę studenta w następującym obszarze:

  • matematyka, fizyka, chemia, biochemia, mikrobiologia,
  • przechowalnictwo i przetwórstwo surowców w przemyśle spożywczym,
  • metody oceny jakości artykułów rolno-spożywczych,
  • procesy inżynieryjne w przemyśle spożywczym,
  • opakowania, magazynowanie, składowanie produktów spożywczych,
  • znajomość zasad produkcji
  • systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
  • mechanizmy rynkowe, teoria cen, zachowania konsumenckie,
  • prawo cywilne, finansowe, administracyjne, gospodarcze, intelektualne,
  • systemy informacyjne w przemyśle spożywczym,
  • stosunki interpersonalne i społeczne.

 Po zakończeniu procesu kształcenia student składa pracę dyplomową i zdaje egzamin dyplomowy. Ma również prawo i możliwość dalszego kształcenia się i rozwoju. 

 

 

 

One thought on “USOS UWM – przedmioty kierunku Broker innowacji w przemyśle spożywczym”

  1. Moja koleżanka skończyła ten kierunek. Świetnie radzi sobie z transferem innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności. Pracuje w jednej z licznych jednostek kontroli i certyfikacji produktów. Jest bardzo zadowolona i z samej pracy i z zarobków 😉 Jak widać warto czasem decydować się na te mniej pospolite drogi kształcenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.